Opgeruimd staat netjes met Marie Kondo

Marie wie? Marie Kondo, een Japanse opruimexpert die jou helpt orde in je huis en leven aan te brengen. In Japan is er een kilometerlange wachtlijst om gebruik te kunnen maken van Marie’s opruimdiensten, maar gelukkig voor ons deelt ze haar opruimexpertise ook in een boek als de auteur van: ‘The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing’, en verandert hiermee het leven van menig huishoudens wereldwijd. Om jou te helpen ook wat orde aan te brengen in je leven, hebben we haar beste tips voor je op een rijtje gezet.

Tip #1: Organiseer per categorie, niet per kamer

Bekijk per categorie wat er weg kan of hoe je deze categorie beter kunt organiseren. Veel mensen ruimen kamer voor kamer op, wat ervoor zorgt dat er in de volgende ruimte weer een boek op tafel ligt of een kledingstuk over de stoel hangt. Op deze manier is het enorm moeilijk om spullen goed uit te zoeken en op te ruimen, omdat je de categorie nooit compleet hebt en dus het volledige

overzicht ontbreekt.

rommel woning kondo huis opruimen design orde wonen

Tip #2: Respecteer je eigendommen

Respecteer je eigendommen en stel jezelf de vraag hoe je eigendommen zich voelen in hun huidige situatie, is volgens Marie Kondo een belangrijke stap in het opruimproces. Je mooie kleding is alles behalve blij, daar weggefrommeld in het hoekje van je kast. Je tassen voelen zich ook alles behalve gelukkig daar op de grond van de gang. Respecteer je eigendommen en organiseer je spullen op een manier waarmee je waardering voor ze toont.

Tip #3: Blijf nostalgie de baas

Aan al je oude spullen zit een verhaal vast. Het uitzoeken van je spullen kan dus nog wel eens gepaard gaan met een ‘oe, ahhh’ waarbij je die oude foto’s of dat prachtige sjaaltje stevig tegen je borst drukt. Blijf nostalgie de baas en zorg dat oude herinneringen en emoties niet de overhand nemen. Blijf gefocust op je doel, waarschuwt Marie Kondo.

Tip #4: benader opruimen positief

Maak van opruimen een feestje, zet een muziekje aan en neem er de tijd voor. Zie het niet als iets wat moet, maar als iets wat je graag doet. Wees blij een aantal vuilniszakken kleding naar de kringloopwinkel te kunnen brengen, je kleding een nieuw fijn leven te geven en er zelf een mooie opgeruimde kast aan over te houden.

rommel woning kondo huis opruimen design orde wonen

Tip #5: Vouw je kleding op in een ladekast

Geef je kleding een nieuw thuis en plaats ze netjes opgevouwen in een ladekast. Op deze manier houd je makkelijk overzicht en blijven je stapeltjes kleding netjes. Het proberen waard.

Tip #6: Word verliefd op je garderobe

Laten we eerlijk zijn, pas na het opruimen begint de échte pret. Nu je kleding weer kan ademen en ruimte heeft om ‘te bewegen’, zie ook jij het licht weer: die prachtige kledingstukken die je al jaren uit het oog was verloren. Herontdek je stijl en wordt nogmaals verliefd op al die pareltjes die zolang bedolven lagen onder stapels kleding. Ga niet langer voor de voordehand liggende, makkelijk te grijpen, kledingstukken, maar ‘dress to impress’.

Heb jij het boek van Marie Kondo al gelezen? Hoe heeft het jouw leven verandert en wat is jouw favoriete tip?

Fashion mode kleding bekend merk

Het verhaal achter het modemerk – de betekenis van 7 bekende modemerk namen

Volg ons op onze sociale netwerken

Alle rechten voorbehouden © Marktplatz Mittelstand GmbH & Co. KG 1996-2019