Bereid je huisdier voor op je nieuwe baby – 3 stappen

Met de nieuwe baby op komst, zijn jullie druk in de weer de nodige voorbereidingen te treffen. De babyshower is al geweest en de babykamer is al bijna af. Jullie staan te popelen om jullie nieuwe aanwinst in de armen te mogen sluiten en fantaseren over de dag dat jullie ouders worden. Jullie zien de toekomst helder en met veel zin tegemoet. Echter is er iemand in jullie huishouden die met grote vraagtekens rondloopt en geen idee heeft wat hem of haar te wachten staat: jullie huisdier. Niet alleen het huis en jullie moeten voorbereid zijn op de komst van de kleine, maar jullie trouwe pluizenbol ook. Zo zorg je ervoor dat ook jullie hond is voorbereid op de komst van jullie baby.

Stap 1: voordat de baby er is

Voordat je baby geboren wordt is het verstandig eens kritisch naar je trouwe vriend te kijken. Je wilt natuurlijk dat je baby 100% veilig is bij je hond en daarom is het belangrijk om eerlijk te zijn of het gedrag en de aard van het beestje. Stel dat je hond soms agressief gedrag vertoont of problemen heeft met aandacht of zijn territorium delen, dan is het zeker het overwegen waard een nieuw huisje voor je trouwe viervoeter te vinden.

Mocht je concluderen dat je hond geen probleem of gevaar voor je baby zal vormen, dan is het slim om in een vroeg stadium met de voorbereiding te beginnen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig je hond alvast wat minder aandacht te geven, zodat hij of zij er alvast aan went straks aandacht te moeten delen met jullie baby.

Neem ook alvast te kinderwagen mee naar buiten wanneer je de hond uitlaat. Het is slim om alvast luiers, babypoeder en andere spulletjes in de kinderwagen te laden, zodat de hond ook went aan de geur van baby’s. Om je hond echt goed voor te bereiden kun je ook gebruik maken van een (huilende) pop. Op deze manier went je hond aan het geluid en aan het feit dat je aandacht besteedt aan de ‘baby’. Voordat jullie hond en baby kennismaken, is het slim om een dekentje met de geur van de baby bij de hond neer te leggen. Dit kun je wellicht doen voordat je de baby mee naar huis neemt vanuit het ziekenhuis.

baby nieuw kind gevaarlijk ontmoeten veiligheid wennen lief huisdier

Stap 2: de eerste ontmoeting

Zorg ervoor dat je hond zich genoeg heeft kunnen bewegen en uitleven voordat hij of zij de baby ontmoet – een spannend moment. Tijdens de eerste ontmoeting is het een goed idee dat één ouder de hond vasthoudt en de ander de hond op een afstandje. Na een paar dagen kan je jullie hond vragen iets dichterbij te komen. Observeer de lichaamstaal en stel vast of het positief is – kwispelen, rustig zitten, nieuwsgierigheid. Als een hond de rug keert naar de baby, dan is dat een slecht teken en staat de hond mogelijk niet positief tegenover het nieuwe ‘gezinslid’.

Stap 3: samenwonen

Nu de baby thuis is en de hond en de baby positief kennis hebben gemaakt, is het tijd om jullie aan een paar basis- en veiligheidsmaatregels te houden. Laat jullie baby nooit alleen met de hond, zeker niet wanneer de baby zich op de grond bevindt. Betrek de hond bij jullie gezelschap en bezoek. Onthoud dat jullie hond vroeger – een soort van – het centrale middelpunt vormde en bedolven werd met aandacht.

Heb jij nog tips om de ontmoeting van je hond met jullie baby goed te laten verlopen? Laat het ons weten in een reactie.

huisdieren huisdier hond kat konijn gadgets hulp overgewicht robot makkelijk vakantie

8 gadgets voor je huisdieren, om met nog meer gemak en plezier voor ze te zorgen

Volg ons op onze sociale netwerken

Alle rechten voorbehouden © Marktplatz Mittelstand GmbH & Co. KG 1996-2019