Zo word je een Digitale Nomade – Tips & Tricks

De wereld over reizen, werken met een uitzicht over de jungle en een vrijdagmiddagborrel aan het strand? Het klinkt misschien als een droom, maar het is wel een droom die je kunt laten uitkomen. Hoe? Door een Digitale Nomade te worden. Als Digitale Nomade werk je vanaf verschillende plekken op de wereld voor klanten van over de hele wereld. Je hebt slechts een internetverbinding, laptop en – niet onbelangrijk – jouw eigen specialiteit nodig. Kun jij goed schrijven, ben je een held in websites ontwerpen of ben jij een duizendpoot die als persoonlijke assistent, vanaf een afstandje, uiteenlopende klusjes uit handen kan nemen? Welkom in het leven van een Digitale Nomade. We vertellen je graag hoe jij deze droom kunt verwezenlijken.

  1. Leer jezelf en jouw specialiteiten kennen

Als Digitale Nomade dien je stevig in je schoenen te staan. Je bent in feite een ondernemer, een zelfstandige, en je dient jezelf en jouw dienst dus goed te verkopen. Ga na wat je specialiteiten zijn en waar je écht in uitblinkt. Doe extra research binnen jouw vakgebied om een écht pro te worden.

digitale nomade homeoffice thuis werken ondernemer MKB ZZP eigen baas thuis

  1. Doe ervaring op

Voordat je die wijde wereld instapt, is het goed om de nodige ervaring op te hebben gedaan. Begin hier en daar met een kleine klus om meer ervaring op te doen en jezelf te ontwikkelen. Probeer al een aantal klantenrelaties op te bouwen, zodat je jezelf van enige zekerheid voorziet. Er zijn meerdere platforms waarop je freelanceklussen kunt vinden, van schrijfwerk, data entry tot logo-ontwerp, zoals upwork.com, freelancer.com en fiverr.com.

  1. Zet niet te laag in

Onderschat jezelf niet en grijp niet elke klus aan die je kunt krijgen. Natuurlijk kan wat een laag uurloon is in Nederland voldoende zijn in een land op een ander continent. Je tarief daar iets op aanpassen is natuurlijk geen probleem en het kan je ook zeker helpen om de nodige ervaring op te doen. Helaas zijn er veel klanten die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten en met de internationale Digitale Nomaden concurrentie is dit vaak ook mogelijk. Blijf echter trouw aan jezelf en onderschat de waarde van je werk niet. Het werkt vaak fijner met klanten die jouw werk waarderen en je daarnaar uitbetalen. Daarbij houd je zo natuurlijk ook meer tijd over om van je internationale Digitale Nomade leven te genieten.

digitale nomade homeoffice thuis werken ondernemer MKB ZZP eigen baas thuis

  1. Optimaliseer je online aanwezigheid

Neem je LinkedIn goed onder handen, optimaliseer je digitale CV en werk aan je professionele netwerk. Creëer indien nodig een portfolio of een website. Met platformen zoals Wix en WordPress heb je een eigen professionele website in een handomdraai. Zet ook je persoonlijke netwerk in om het ‘woord te verspreiden’ en nieuwe klantenrelaties op te bouwen.

  1. Wees voorbereid

Het leven van een Digitale Nomade gaat niet alleen maar over rozengeuren en maneschijn. Dat reizen klinkt leuk, is het ook, maar een professionele overwinning vieren is toch net iets leuker met je collega’s en die mooie zonsondergang zou nog net iets mooier zijn met de gezelligheid van je familie en vrienden. Het leven van een Digitale Nomade is enorm vrij, maar daardoor ook wat onstabiel. Het niet hebben van een eigen woning of een vast inkomen kan ook de nodige stress met zich meebrengen; daar gaat dat vrije gevoel. Wees goed voorbereid en zorg dat je een financieel buffertje hebt opgebouwd, voordat je met je backpack de deur uitstapt.

Heb jij nog tips en tricks? Ben je zelf een digitale nomade en heb je nog een advies? Laat het ons weten in een reactie!

survival mobiel kamperen smartphone vuur hulp overleven

Zo wordt je smartphone een survival tool 

Volg ons op onze sociale netwerken

Alle rechten voorbehouden © Marktplatz Mittelstand GmbH & Co. KG 1996-2019