5 tips om eten te delen en voedselverspilling tegen te gaan

We worden steeds bewuster en socialer, zeker wanneer het op eten aankomt. We kiezen steeds vaker voor de biologische en gezonde variant en ook voor ons Hollanders wordt het eten steeds meer een momentje van samenzijn en ontspannen.

Ook houden we steeds meer rekening met elkaar en met het milieu. Het liefst verspillen we zo min mogelijk voedsel en zijn we steeds meer voorstander van het delen. Positieve ontwikkelingen. Om deze ontwikkelingen te ondersteunen zijn er zelfs een aantal apps en programma’s in het leven geroepen. Wij geven je graag een aantal tips om eten te delen en voedselverspilling tegen te gaan.

  1. Maak je buren blij

Je probeert bewust boodschappen te doen, maar toch staat er soms iets in de kast wat met enige tijdsdruk geconsumeerd dient te worden. Kom je hier zelf niet meer aan toe en dreig je het daarom weg te gooien? Ga langs bij de buren om te vragen of zij misschien geholpen zullen zijn met een pak melk of een pot bonen. Ook kun je een Whatsapp groep aanmaken om te vragen of één van je buren iets nodig heeft en voedselwaren uit te wisselen. Te veel gekookt? Maak een foto van je feestmaal en zet het in de groep. Misschien maak je je buren dolgelukkig met je kliekjes.

voedselverspilling eten drinken, delen foodsharing voedselbank

  1. De voedselbank

Heb je een feestje georganiseerd en ben je iets te enthousiast geweest met inkopen? Breng de boodschappen die je over hebt naar de voedselbank. Let wel op dat de producten geschikt zijn voor de voedselbank en aan de kwaliteitseisen voldoen.

  1. Creatief met kliekjes

Heb je een aantal kliekjes over? Wees creatief en stel een nieuwe maaltijd samen. Kijk wat je met producten die bijna over datum kunt doen en maak de origineelste lekkernijen. Vries je kliekjes creaties in en consumeer deze op een later moment.

voedselverspilling eten drinken, delen foodsharing voedselbank

  1. Thuis afgehaald

Thuisafgehaald is een app en website voor huis-, tuin- en keukenchefs en homemade maaltijdliefhebbers. Op de website kun je verschillende gerechten vinden die bij jou in de buurt gemaakt zijn of zullen worden. Je kunt je aanmelden en een bestelling plaatsen. Als hobby kok kun je je kooktalent met jouw stad delen en je lekkerste creaties via de website aanbieden. Zoals de naam al doet vermoeden, dienen de maaltijden thuis afgehaald te worden.

  1. Leftover Swap

Een nieuwe app, de Leftover Swap, geeft je de mogelijkheid je leftovers of doggy bag aan een ander te geven. Een sociaal en duurzaam concept. Gooi het eten dat je besteld hebt niet weg, maak een foto en deel deze via de app. Wacht totdat een liefhebber jouw leftovers komt ophalen. Super sociaal en perfect om voedselverspilling tegen te gaan. De app is ideaal voor mensen die de grote porties in restaurants te veel vinden en het is tevens een ideale manier om te voorkomen dat je te veel calorieën tot je neemt.

Heb jij nog tips of ken je websites of apps die het delen van eten aanmoedigen en voedselverspilling tegen gaan? Laat het ons weten in een reactie!

zout dieet gezondheid kruiden eten koken hartMeer kruiden en minder zout_ leer gezonder koken door kruiden te gebruiken!

Volg ons op onze sociale netwerken

Alle rechten voorbehouden © Marktplatz Mittelstand GmbH & Co. KG 1996-2019